Belysning och inredning för hemmet

Tips

Ljust och säkerhet

Man brukar säga att tjuvar är ljusskygga, och det stämmer nog bra det. Helst skulle man vilja ha hela sitt hus upplyst på utsidan på natten, men det blir dyrt i längden.

Strålkastare ute

Strålkastare

En lösning som är både praktisk och ökar säkerheten för ditt hus är att installera strålkastare med rörelsedetektor. Rätt placerad skrämmer den inte bara bort oönskade besökare utan ger bra ljus på din garageuppfart då du kommer hem och det är mörkt. Du riskerar inte att snubbla på något och falla illa i mörkret.

Ibland kan det dock vara olämpligt med en strålkastare om resultatet blir att en granne får ditt strålkastarljus rakt in i sin bostad. Det kan gå att lösa genom att rikta strålkastaren så att den bara lyser upp din tomt eller uppfart. Rörelsedetektorer kan även användas till ljussvagare lampor. Möjligtvis blir skrämseleffekten något mindre men som sagt, tjuven vill ha helt mörkt.

Larm

Ett alternativ till strålkastaren med rörelsedetektor är ett villalarm. Nu för tiden är det mycket enkelt att installera ett larm. De olika komponenterna knyts samman trådlöst så det behövs inte heller någon kabeldragning. Du kan köpa ett lättinstallerat hemlarm på nätet hos till exempel homealarm.se. Ett hemlarm ger inte bara en ökad säkerhet mot inbrott när du är bortrest eller på jobbet. Rätt installerat kan du ha larmet aktiverat även på natten då många inbrott sker när bostadsinnehavarna ligger och sover.

Till ett hemlarm kan du koppla rök/brandvarnare och vattenlarm. Om larmet går kan du ordna så att anläggningen ringer upp dig. Allt sköts med en liten fjärrkontroll så att du säkert kan stänga av larmet innan du går in i huset och får en otrevlig överraskning då larmet börjar tjuta. På fjärrkontrollen finns en larmknapp så att du kan aktivera larmet om du får en ovälkommen besökare som du vill skrämma bort.