Belysning och inredning för hemmet

Tips

Öppen spis

Egen härd är guld värd är ett gammalt talesätt. En egen öppen spis med en mysig brasa att sitta och kura skymning framför är det många som drömmer om.

Historia

Tidigare fanns det en öppen spis i nästan varje hem, detta berodde ju på att det inte fanns så många andra alternativ när det kom till uppvärmningen av huset. Även idag är det många som sätter in värme anordningar i sina hem, men kaminer är betydligt vanligare än murade öppna spisar. De gamla murade spisarna var oftast till verkade i lera eller något annat enkelt material, tegelspisar var då något tämligen exklusivt

Nutida

Moderna öppna spisar är fortfarande ganska väl anpassade även för de krav vi idag har på uppvärmning, men idag byggs de faktiskt mer som en hybrid mellan öppen spis, kamin och kakelugn. Den centrala delen är då av sten, vilket är bra på att lagra värmen, och eldstaden består av en den som påminner om en kamin.

Installation

Innan du har tagit ditt projekt för långt bör du läsa om vad som gäller för installation av öppen spis eller braskamin på Boverkets hemsida. Du behöver även kontakta din kommun för ta reda på om det finns några planbestämmelser som säger att du inte får elda i en kamin där du bor.

Montering

Öppenspis

När du kommit så långt är det dags att fundera kring detaljerna. Ska det vara en helt öppen spis för mys eller vill jag ha ut lite värme också? Hur ska jag lösa det med skorsten? Att sätta in en skorsten i ett redan färdigt hus är inte så svårt som man kan tro. Förr i tiden murade man skorstenar i tegel, men nu bygger man oftast skorstenen av plåt, det är betydligt enklare och billigare. En duktig plåtslagare kan bygga din skorsten. De installerar en skorsten med alla tillbehör du kan tänkas behöva för din nya skorsten.

Bygganmälan

Du är tvungen att lämna in en bygganmälan till din kommun som talar om att du tänker bygga en eldstad och en skorsten. Den ska lämnas in minst tre veckor innan arbetet startas. Det är en hel del papper som krävs. Fasadritningar och planritning behövs i allmänhet. Konstruktionsritningar kan du få hjälp med av plåtslagaren som tillverkar din skorsten. När arbetet är klart och skorstenen är på plats ska en kontroll göras. Nu för tiden kan man få lov att göra kontrollen själv och behöver inte be en skorstensfejarmästare komma för att besiktiga den nya skorstenen.

När allt är klart är det bara att kura ihop sig i favoritsoffan och njuta av ljuset och värmen.