Belysning och inredning för hemmet

Belysning, Tips

Vikten av bra allmänbelysning

Allmänbelysningen är något som alla rum bör ha i något utsträckning. Hur ofta man faktiskt använder den är ju upp till var och en, men den bör absolut finnas där. Låt oss förklara varför.

Ljusbehovet kan vara väldigt individuellt och alla har olika smak när det kommer till mängden belysning som faktiskt ser bra ut. Till skillnad från vad vissa kanske fick höra när de var yngre så blir inte synen sämre av aktiviteter man tar sig an i dålig belysning, som att läsa, arbeta eller se på tv. Men det kan mycket väl göra en trött snabbare. Äldre behöver dessutom mer ljus för att kunna se och arbeta utan svårigheter.

Hittills låter det kanske som att man kan hoppa över bra allmänbelysning då man tydligt inte tar skada av att inte ha den. Men det finns en klar och tydlig skillnad mellan något som inte är skadligt och något som helt enkelt inte är praktiskt. Allmänbelysningen låter en utföra fler aktiviteter i utan svårigheter. Ett väldigt bra exempel är städning. Om man städar utan allmänbelysning kommer man troligtvis missa en hel del smuts då det inte syns lika tydligt i till exempel stämningsbelysning. Och har man planerat att göra som många andra gör idag och anlita någon för detta ökar ju risken att de inte heller kan utföra arbetet till sitt yttersta. Har man väl bestämt sig för betala någon för att städa ens hem vill man ju ge dem bästa möjliga chans att göra detta, det är ju lite underligt om de måste gå omkring med en ficklampa för att kunna göra sitt jobb så pass bra att kunden blir nöjd.

Rum som kök och badrum är ju ofta väldigt bra utrustade med belysning för att man ska kunna använda rummen effektivt och städa dem så gott det bara går. Brister hittar man betydligt oftare i vardagsrum, sovrum och hallar. Det kan vara en bra idé att ta sig en titt i dessa rum och slå på allmänbelysningen för att se hur mycket som faktiskt lyses upp och om man utan problem kan göra saker som att städa, leta i skåp och liknande.